БОМБА НА ЛАВРОВ! Дали САД и забрани и на Македонија да побара помош од Русија во справување со кризата?

375

Западните земји сакаат да ја користат пандемијата на коронарен вирус за да ги казнат владите кои не им одговараат и им забранува на земјите погодени од Ковид 19 да се обратат кон Русија за помош, напиша рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров во написот за кинескиот весник „Глобал тајмс“.

„Се покажа дека не секој беше подготвен за пандемискиот тест. Дури и во овие услови, кога глобалниот предизвик требаше да нè доближи и барем привремено да нè принуди да ги заборавиме спротивностите, предаторското однесување повторно се појавува. „Не секој може да се спротивстави на искушението да се однесува според принципот„ сите за себе “, објасни Лавров.

Според министерот, пандемијата на светот му покажала бројни примери за недостаток на хуманизам. Според него, овој дефицит е условен од „неизлечивиот егоизам на неколку држави и нивните владејачки елити“. Станува збор за оние, објасни тој, кои промовираат морално водство и демократски традиции и, всушност, „ги отфрлаат основните правила на пристојност, етички граници и почнуваат да се однесуваат според законот на џунглата“.