НЕМА ВЕЌЕ КРИЕЊЕ! СОРОС ОБВИНЕТ ДЕКА СТОИ ЗАД ПРОТЕСТИТЕ ВО САД?

2,203

Неколку републикански функционери во Тексас се наоѓаат под оган поради објавувањата на социјалните медиуми кои сугерираат дека Џорџ Сорос стои зад протестите предизвикани од смртта на Џорџ Флојд брутално убиен од полицијата во Минеаполис.

Texas Tribune објави дека Су Пинер, претседател на Републиканската партија во округот Комал, минатата недела сподели објава на Фејсбук со слика на Сорос а под неа стои текст на кој пишува: „Плаќам бели полицајци за убиство на црни луѓе“. И тогаш им плаќам на црнците да се бунат затоа што расните војни ги задржуваат овците во трлото“.

Сид Милер, комесар за земјоделство во Тексас, исто така, неколку пати имаше објави за Сорос во последните две недели, вклучително и објава на Фејсбук на 31 мај во која се тврди дека демонстрантите биле „домашни терористи организирани и платени од Џорџ Сорос за понатамошно раздвојување на САД“.

Лин Тејерт, претседател на партијата во округот Шеклфорд, сподели слика на Сорос со напис: „Пандемијата не функционира. Започнете расни војни “.

Уште три други претседателски реони на републиканците споделија реклама во која се тврди дека Сорос ќе плати 200 долари на секој што се пријавил како „професионален анархист“. Фејсбук ги обележа сликите како лажни на целата платформа.