ЖЕСТОК ОДГОВОР НА РУСКИ АНАЛИТИЧАР: Романија мора да им објасни на граѓаните зошто руските проектили се насочени кон нив

11,796

Според новиот нацрт на националната одбранбена стратегија на Романија за 2020-2024 година, Русија е призната како непријателска држава и закана за регионот.
Соодветниот документ го објави администрацијата на претседателот Клаус Јоханес.

За усвојување на документот, неопходно е стратегијата да биде поддржана од двата дома на парламентот на земјата. Документот е веќе потпишан од Врховниот совет за одбрана.

Меѓу причините за обележување на Русија како непријателска земја е изградбата на воени објекти во соседството на Романија, вклучувајќи го полуостровот Крим и сливот на Црното Море, како и воени вежби и зголемено присуство на навредливи и одбранбени сили.

Советот на Русија веќе одговори на новата романска стратегија за одбрана на Романија.

„Долгата историја покажува дека Романија отсекогаш била непријателска спрема Русија“, рече Сергеј Чеков, член на Комитетот за меѓународни работи на Советот на Федерацијата.

Анатолиј Васман ја коментираше оваа ситуација:

Заклучокот е дека Романија нема ‘рбет, и ако американски проектили лансираат од нејзината територија кон Русија за максимум 10 минути, на местото на денешна Романија ќе има само радиоактивна прашина, без луѓе.

Колку е глуп и безрбетник некој треба да биде да дозволи странска моќ да врти проектили кон Русија на нејзина територија, а повратниот нуклеарен удар нема да биде само на Америка, туку прво на Романија.