ОТКРИЕНИ КАРТИТЕ ЗА ИГРИТЕ СО КОРОНА? Се спремаат 2 милијарди вакцини на седум милијарди луѓе

799

Ниту една вакцина не штити со само една доза, а две дози мора да се дадат еден месец или помалку одвоено.

Затоа овие две милијарди вакцини против Ковид 19, споменати од Светската здравствена организација (СЗО) во првата година од имплементацијата, ќе бидат доволни за приближно една милијарда жители, а на планетата има 7,7 милијарди луѓе.

Ова го вели нашиот искусен имунолог, д-р Радмило Петровиќ, за Спутник, кој смета дека не може да се постигне ништо значајно за една година, што се однесува до вакцинацијата.

Тоа беше целта – да се вакцинира целата планета и да заработи трилиони

„За да може еден вирус да биде истребен од лицето на земјата, тоа не може да се направи со еден чин. Мора да се користи систематски во текот на неколку години. Како што работевме против сипаници, што само што ги истребивме цели 120 години, а вакцината за сипаници се користеше 60 години, така што тие се вратија некаде повторно. Доколку вакцината не се дава на висок процент од населението, приближно 80-90 проценти, тоа овозможува вирусот да преживее кај оние кои не биле вакцинирани. Значи, за да се ослободиме од вирусот корона, нема да биде можно да се вакцинираат без него неколку години и да се направи вакцина од 15-16 милијарди дози “, тврди добро познат имунолог.

Кога прават вештачки вирус, вакцината чини многу!

Петровиќ, нашиот познат имунолог, еден од оние кои беа дел од тимот на лекари кои се бореа против епидемијата на смртоносна сипаница во Југославија во 1972 година, потсетува дека многумина најавија дека работат на пронаоѓање на вакцина, но не сакаа да откриваат детали за тоа. затоа што тоа е трговска тајна. Не знаеме какви вакцини се, забележува тој и додава дека работата на вакцината секако чини многу.

Петровиќ објаснува за „Спутник“ дека вакцините можат да се добијат со различни методологии:

„Постои можност да се направат три вида вакцини. Едната е жива вакцина против коронавирусот, што е најмалку веројатно, затоа што е најмалку безбедна. Постои можност дека кога вирусот е скроти и не е агресивен и ќе го ослабне имунитетот, тој ќе се врати на вируленција, односно ќе замине диво за време на самата апликација и ќе направи подарок “.

Тоа, вели тој, се случило во нашата земја со вакцината против грип од 1975-76 година. години. Единствената предност на оваа жива вакцина е тоа што е ефтино да се произведува и дека може да се произведе и до 100 пати повеќе ваква вакцина, вели Петровиќ, кој верува дека никој нема да работи на тој вид вакцина.

„Вториот вид вакцина е оној направен од вирусот убиен од формалин, кој штити во процент кој не е поголем од околу 70 проценти. И тоа е ефтина производство и најлесно е да се направи. Третиот вид вакцина е најсовремена вакцина каде вирусот се распаѓа и се зема само антигенот од вирусот, кој е одговорен за создавање имунитет и не може да ни наштети на кој било начин “, наведува нашиот соговорник.

Конференцијата на донатори на ЕК беше организирана како одговор на апелот од СЗО, кој пресмета дека ќе бидат потребни 31,3 милијарди долари следната година за борба против коронавирусот, обезбедување на 500 милиони тестови, 245 милиони третмани и две милијарди дози вакцина. секако ако се најде до следната година.

Тешко е да се мери сума од 31,3 милијарди долари за кои СЗО верува дека ќе бидат потребни само следната година за борба против вирусот корона, смета Радмило Петровиќ, но исто така забележува дека станува збор за долготрајна битка која сигурно ќе чини многу.

Мира Канкарас Тркjaа (Спутник)