Докторите открија важен скријан симптом на Ковид 19

1,028

Според статистиката на Светската здравствена организација, во 80% од случаите на луѓе заразени со коронавирус, тие се малку болни, со малку или воопшто немаат симптоми.

 

Лекарите претходно забележаа дека со СОВИД-19, можноста да се разликуваат мириси може да исчезне. Во Германија, на пример, во два од три случаи, покрај другите симптоми, се разви и губење на мирис – исто така се нарекува анозмија.

Според статистиката на Светската здравствена организација, во 80% од случаите на луѓе заразени со коронавирус, тие се малку болни, со малку или воопшто немаат симптоми.

 

Лекарите претходно забележаа дека со СОВИД-19, можноста да се разликуваат мириси може да исчезне. Во Германија, на пример, во два од три случаи, покрај другите симптоми, се разви и губење на мирис – исто така се нарекува анозмија.

 

Во Јужна Кореја, овој симптом е откриен кај 30% од пациентите со благ коронавирус.

 

Во Велика Британија, внимание е посветено на фактот дека аномијата може да биде или прва или единствена манифестација на болеста.

 

Стравувањата се потврдија кога двајца англиски отоларинголози се заразиле со ХОВИД-19, кој признал дека пациентите без никакви симптоми. Во овој поглед, оние кои одеднаш го изгубија чувството за мирис треба да ја минимизираат својата комуникација со другите.

 

“Губењето вкус и неможноста да мирисаат на нешто се двата главни симптоми на болеста. Ова може да значи дека луѓето кои нема други симптоми, но само со губење мирис, треба да бидат изолирани за да се намали ширењето на вирусот како што можат бидете заразни “, објаснува Нирмал Кумар, претседател на британското здружение за отоларингологија.