Д.р Ана Глигиќ: РУСКИТЕ ЛЕКАРИ И ПУТИН НЕ БИ ГО РИЗИКУВАЛЕ СВОЈОТ УГЛЕД! Верувајте им!

591

Русија неодамна ја регистрираше првата вакцина во светот против коронавирус. Дали е безбеден и дали ќе биде ефективен?

„Руските научници, заедно со Путин, го инвестираа своето’ јас ’во оваа вакцина. Мора да веруваме во она што тие го велат, иако многу малку знаеме за неа. Знаеме само дека е направен на безопасен аденовирус, што предизвикува обична настинка кај луѓето “, вели вирологот Ана Глигиќ за ТВ„ Јутро Прва “.

 

„Тие користеа ослабен вирус, кој вклучи дел од тековниот коронавирус, кој ќе обезбеди производство на антитела и нема да му наштети на организмот“. Затоа, оваа вакцина е, всушност, генетски модифицирана “, објасни таа.

Како што вели, главната улога на вакцината е да се запре инфекцијата, да се имунизира населението и да се намали оваа круна на минимум – за да не се појави повеќе во епидемии и пандемични форми. Ние нема да го искорениме, но треба да достигнеме имунитет до 60% на глобално ниво, и ќе го постигнеме тоа.

„Читав дека вакцината дава имунитет две години. Тоа е невозможно да се каже, затоа што за овој вирус знаевме само осум месеци. Но, ако руските научници работеле на САРС и ги замрзнат истражувањето, тие би можеле да го продолжат. Затоа би можеле толку брзо да го кажат времетраењето на имунитетот, ефикасноста и безбедноста на вакцината “, вели Глигиќ.