Послушајте Татари

123

ПОСЛУШАЈТЕ ТАТАРИ
Кога починал Гоце на крстот пишувало:
“Тука почива Гоце Делчев, легендарниот борец за слободата на Македонија.”
Најпрвин бил закопан во Баница каде и бил убиен, за да после три години моштите бидат ископани од неговиот соборник Михаил Чаков, за да во 1917 тој самоиницијативно ги пренесе во Софија. Подоцна, во 1923 год моштите се префрлени во специјален резбан саркофаг и биле преземени од Илинденската организација и на кој било испишана пораката:
“Го заколнуваме поколението, овие свети коски, да се однесат во престолнината на слободна и независна Македонија”
Така точно после 43 години од смртта на Гоце, во 1946 година, моштите патувале пеш цели три дена преку Пиринска Македонија па се до Скопје.
Каде и да поминел улиците биле полни, еејјј после 43 години од неговата смрт, биле полни. Го пречекувале, поздравувале, плачеле.
Е па богами имало зашто или може сите тие биле будали??!!!! Што мислите??
Јас знам што мислам и затоа вечер во 6:30 ќе го поздравам пак после 117 години.
Македонија Вечна
Image may contain: 6 people