Кинеска професорка која се преселила во САД: Ковид е био оружје направен во лабораторија

353

Тешко е за јавноста да прифати дека САРС-КоВ-2 е био-оружје поради својата релативно мала смртност, но ги исполнува критериумите на био-оружје, заклучува научната работа на Ли Менг Јан, професор од најреферентната био-лабораторија на Универзитетот во Хонг Конг. од 28 април жител на Соединетите држави.

Според него, вирусот е значително вирулентен и може да предизвика големи жртви. Тој е многу заразен и лесно се пренесува, често со респираторни средства во форма на аеросоли … Тој е релативно отпорен на промени во животната средина, може да го издржи транспортот и е способен за насочено ослободување.

На повеќе од 50 страници, професорката Јан и нејзините тројца колеги од Кина тврдат дека вирусот САРС-КоВ-2 е создаден со работа во неколку светски лаборатории, од кои оние во Кина се под контрола на локалната армија, пренесува „Новости“.