Албанците сега имаат модел на заземање територија – Истото следува и со Црна Гора, Македонија, Грција … Првата акција за освежување на сеќавањето на Бајден

209

 

Хистеријата што беше започната од Косово и Албанија дека Србија е подготвена за војна, потсетува на однесувањето на Албанците во 90-тите години на минатиот век, кога Америка им помогна со бомби.
Новата антисрпска кампања чудно се совпаѓа со веста од САД дека theозеф Бајден, кој се истакна во борбата за независност на Косово, доаѓа на чело на таа земја.

Пораката на претседателот на Србија, Александар Вучиќ, дека конфликтот во Нагорно Карабах покажал дека замрзнатиот конфликт не е добар ниту во Косово и Метохија, албанските лидери ја оценија како да командуваат, како воен крик.

Според ivивојин Ракочевиќ, писател и публицист од Косово и Метохија, овие хорски извици дека се подготвува голема катастрофа за Албанците и дека српските тенкови веќе се наоѓаат околу Подујево – служат за освежување на воената меморија на Josephозеф Бајден Небојша Човиќ, поранешен шеф на Координативниот центар за Косово и Метохија, смета дека ова однесување претставува спин и замена на тезата што беше карактеристична за Албанците од Косово во 90-тите години на минатиот век.

Албанците го потсетуваат Бајден дека Србите се лоши момци
„Во овој случај, како и во многу други, Србија нема вина. Политиката на Клинтон и неговата аристократија направија таква медиумска пропаганда едновремено дека Србите и Србија се лоши момци со години. Албанците сега се обидуваат повторно да го повикаат, пресметувајќи дека сè е готово во Америка и дека theо Бајден е победник. „Тие сметаат на него, како нивен докажан лобист, повторно да ја започне целата машинерија, особено медиумската машинерија, каде тој повторно ќе ги прогласи Србите и Србија за дежурни виновници“, убеден е Човиќ

Сепак, ситуацијата е променета на глобално ниво од 90-тите години на минатиот век и Човиќ е убеден дека овој пат нема да се повтори.Тој додава дека споредбата на Вучиќ со Нагорно Карабах можеби не е најдобра бидејќи Србија и Косово не се две земји како Ерменија и Азербејџан. територија. Но, се разбира, никој во Србија не размислуваше за војната. Но, посочува Човиќ, другата страна со својата реакција ги соблече маските.