Иван Костов: Комунистичкото минато ја спречува Северна Македонија да исполнува какви било договори

69

Иван Костов

14
НОВ
2020 година
Ниту декларацијата потпишана со Lyубчо Георгиевски, ниту договорот од 2017 година, врз основа на оваа декларација, не ги спроведува Скопје. Ова на радиото Форк го истакна поранешниот премиер Иван Костов. Тој појасни дека во времето кога била потпишана декларацијата, ништо повеќе не може да се стори во врска со нашите билатерални односи, поради тешката индоктринација во Република Македонија, која продолжува до денес.

Според Костов, без оглед на договорите што ќе бидат потпишани, во Македонија нема да се прават соодветни напори за нивно спроведување, а причината за тоа се сериозните дефицити и зависности што ги има нашиот сосед и се наследени од комунистичкото минато на заедничката држава Југославија.
Незаинтересирана рамнодушност, па Костов ја дефинираше позицијата на европските земји по ова прашање.
Според него, политичарите во северна Македонија се обидуваат да извршат притисок врз Софија преку европските земји за промена на нашата позиција.
Костов рече дека преговорите со ПЦМ треба да продолжат, но со променет фокус – преговори за патоказ што ќе го обврзе соседот да ги исполни сите услови за да стане членка на ЕУ.

Костов му препорача на Министерството за надворешни работи поактивна политика кон нашите партнери во ЕУ со цел да се разјасни бугарската позиција.
Според него, исклучително е важно да се започнат инфраструктурните проекти – Коридор №8 и железница. границата меѓу двете земји и фактот дека тоа досега не се случило е еден од доказите дека Скопје не разбира добрососедство како што ги разбира европските земји.