ЗАХАРИЕВА ИМ ЗГРМИ НА МАКЕДОНСКИТЕ ПОЛИТИЧАРИ: ЗА ВАС БУГАРКИТЕ ЧИНАТ ДВЕ ХУЛАХОПКИ И ЕДНА ЧЕРВЕНА НЕЛИ?

25,716

Тимот на министерката за надворешни работи Екатерина Захариева собра навреди и говор на омраза кон Бугарија, кои ги користеа политичарите од Северна Македонија. Ова го објави самата вицепремиерка, прецизирајќи дека овие навреди не биле само кон неа, бидејќи таа е жена.

“Ова е таков сексизам. Балканскиот сексизам нема место во ЕУ. Тие се вулгарни, за нив Бугарките чинат две хулахопки, една црвена …”, рече вицепремиерот во интервју за ТВ Нова.

Според неа, има илјадници случаи на говор на омраза и не само во последните месеци.

„Сега е само грдо“, додаде Захариева.

Таа рече дека никогаш не чула за такви навреди кон нашите македонски соседи од страна на политичари и аналитичари во Бугарија. Според неа, она што во моментов се случува во Северна Македонија е израз на омраза кон бугарскиот народ. Тој исто така даде пример со македонски претставник на нивното Министерство за војна, кој побарал враќање на Македонците со бугарски идентитет.

Захариева рече дека нема причина северномакедонската влада да биде изненадена од одлуката на бугарските власти да ги блокираат разговорите со ЕУ. Премиерот Зоран Заев зазеде иста позиција минатата година, кога Бугарија постави барања за промена на однесувањето на нашите соседи.

Вицепремиерот ги наведе сигналите што беа доставени до Брисел за кршење на Коридорот 8, за кршење на бугарскиот бизнис, Министерството за образование на Скопје не одговори на предлозите на нашето министерство. „Дури сега тие му одговорија на военото министерство дека Бугарија е подготвена да им помогне во колективната одбрана во рамките на НАТО, но тие еднострано ја прекинаа комуникацијата“, додаде министерот за надворешни работи.