Каракачанов: САКАТЕ ВО ЕУ? ЌЕ ГИ СМЕНИТЕ УЧЕБНИЦИТЕ ВО КОИ 1000 ГОДИНИ Е КРАДЕНА БУГАРСКА ИСТОРИЈА

355

Прилагодете го вашиот став кон Бугарија, прилагодете го вашиот образовен систем, каде што во вашите учебници сè уште пишува дека ние Бугарите сме турско татарско племе, дека ние Бугарите сме некаков вид окупатори, убијци и скоро канибали! Поправете ги своите учебници, каде што пишува дека во Бугарија има македонско малцинство и дека кралот Самуил бил македонски крал. 1000 години кражба на бугарската историја. Ако сакате да бидете добри соседи, тогаш не не навредувајте или понижувајте! Сè додека ова продолжува, ние нема да ја менуваме нашата позиција. И тие мислат дека некој ќе не притисне и ние ќе капитулираме, категоричен беше Каракачанов.

Нема причина да се менува позицијата на Бугарија кон Северна Македонија, напротив, од декември минатата година забележавме зголемување на антибугарските релапси. Тоа беше како публикации во медиуми, изјави на државни службеници или став кон луѓе со бугарска национална свест. Дури е објавен список на лица за кои македонските безбедносни службеници велат дека се Бугари. И со официјален апел овие луѓе да бидат плукани и прогонувани за да се иселат од Македонија. Затоа Бугарија дури треба да ја зајакне својата позиција.