БРИТАНСКИ МИНИСТЕР: Америка ќе пролее КРВ како Југославија – СЛЕДИ БАЛКАНИЗАЦИЈА НА АМЕРИКА !

438

На Америка и се заканува големо востание и крвопролевање како што се случи на Балканот за време на неодамнешните граѓански војни на овие простори. Ризиците за Соединетите држави се уште подраматични бидејќи повеќето нивни граѓани поседуваат оружје. Поранешниот британски министер за надворешни работи Дејвид Милибанд укажува на тоа сценарио, а Федералното биро за истраги (ФБИ) ги потврдува мрачните прогнози со предупредување дека во следните седум дена се планираат немири и вооружени протести во сите 50 федерални држави.

Имено, Милибанд ја предвидува „балканизацијата“ на Америка, тврдејќи дека постои ризик САД да почнат да изгледаат „како Балканот за време на акутната фаза на војната и крвопролевањето таму“. Под „балканизација“ тие подразбираат процес на распаѓање на регионите во поделени етнички групи кои обединуваат само заедничка географска позиција и судир со непријателства и расправии.

Тоа е опасност и за денешна Америка. Тековните тензии влијаат и на сферата на културата, самоидентификацијата на Американците и нивниот поглед на светот. Ризиците се поголеми затоа што многу голем број Американци поседуваат оружје – изјави Милибанд.