Андреј Ковачев ја предупреди македонската Влада: Следиме се запрете ги нападите кон македонските бугари, животот им е доведен во ризик

152

Списоци на луѓе со бугарска самосвест беа објавени на Фејсбук во Република Северна Македонија. Ангел Џамбаски тогаш го пријави случајот на социјалните мрежи.

Пред една недела, бугарското Министерство за надворешни работи соопшти дека внимателно ги следи постојните објави на социјалните мрежи со списоци со бугарски граѓани во Република Северна Македонија кои повикуваат на самоуништување и очекува скопските власти да преземат чекори за ставање крај на говорот на омраза и заштита на нивниот граѓани со бугарска самосвест. „Работа на службите на Северна Македонија е да го разберат ова, бидејќи е крајно непријатно и го загрозува животот и здравјето на овие луѓе, како и нивната ментална состојба, ако знаат дека некој, некаде, ја продолжува традицијата од 1944 година за прогонство на сите. , кој отворено ја искажа својата бугарска етничка припадност и ги презентираше историските факти какви што беа, а не изманипулирани “, вели Андреј Ковачев.

Според европратеникот, ваквите практики треба да се запрат. “Ова е европска интеграција – надминување на омразата кон минатото. Затоа владетелите во Северна Македонија мора да вложат големи напори во оваа насока, а не да поттикнуваат уште повеќе преку своите изјави. Не сакам да зборувам за шефот на опозицијата и неговата партија, која е апсолутно на антибугарска позиција “, додаде Андреј Ковачев.