Каракачанов: Бучковски е разбран човек, му потврдив дека македонскиот идентитет е изграден врз бугарската историја и идентите во Македонија?

360

Владиниот пратеник во Скопје беше тука и се состана со министерот за надворешни работи, мене и други колеги. Разговараме со г. Бучковски многу искрено, колегијално и пријателски. Ова го изјави вицепремиерот и министер за одбрана Красимир Каракачанов за бТВ во врска со односите со Северна Македонија.

„Рековме дека не треба да престануваме да зборуваме. Го кажав моето мислење, кое припаѓа и на бугарската влада и на бугарското општество, се надевам. Ние сакаме да и дадеме шанса на Република Северна Македонија и даваме шанса, но исто така сакаме да бидеме разбрани. Не ни пречи, како држава, некој што сака да го гради својот идентитет. Не можеме да се согласиме дека изградбата на идентитет во странска земја треба да биде на штета на кражбата на бугарската историја и идентитет, на кражбата и негирањето на бугарската историја. Не можеме да се согласиме на тоа врз основа на омраза кон Бугарите, не само кон Бугарите во Бугарија, туку и кон Бугарите во Македонија.

Му дадов пример на полициско самоволие во последните два месеци. Луѓето кои тврдат дека се Бугари се запрени и казнети со аргументот „Така ќе биде со вас Бугарите во Македонија од сега па натаму“. Со таков став кон Бугарија во Македонија, не можеме да бидеме рамнодушни “, додаде Красимир Каракачанов. Тој посочи дека Бугарија ги поддржува земјите од Западен Балкан за нивна интеграција. „Бугарија е суверена држава, има свое достоинство и мора да го брани. Бугарската страна, и покрај мислењето што беше потребно во ноември за да не започнат преговори, продолжува да учествува во консултациите и контактите со Република Северна Македонија “, додаде тој.