ВОЈНА НА ПОВИДОК? ШОЈГУ НАРЕДИ, РУСИ СПРЕМАЈТЕСЕ

338

Започна планирана проверка на борбената готовност во вооружените сили на Руската Федерација, изјави генерал на армијата Сергеј Шојгу.

 

 

Министерот за одбрана на Руската Федерација наведен во Националниот центар за управување со одбрана:

„Армијата отиде на полигоните за да изведува тактички, тактичко-специјални и интерактивни вежби“,

Шојгу побара од офицерите „да обезбедат високо ниво на контролни вежби и безбедност за време на движењето на армиските ешалони и воената опрема“.

Според министерот, проверката ќе трае до крајот на арпилот, а за тоа време ќе бидат извршени вкупно 4048 вежби со различна големина, вклучително и 812 интерактивни. Сè ќе се одвива на 101 полигон за обука и 520 воени објекти за обука.

Проверките ќе ги опфатат сите воени области и флотата на Северната војна.

Шојгу особено потенцираше дека ќе вежба во арктичките региони на Русија, на Камчатка и Курилските острови. Сите гранки на вооружените сили на Руската Федерација ќе учествуваат во најавениот сеопфатен преглед.

Имитации на поголеми борбени операции ќе бидат изведени на полигоните Кугол и Сергејевски. Проверките во воените области и во рамките на Северната флота ќе ги водат нивните команданти.