АМЕРИКАНСКИ МЕДИУМИ: Американското воено воздухопловство ја практикува „Третата светска војна“

103

Военото воздухопловство на САД редовно спроведува вежби кои симулираат воздушна конфронтација со големи сили, т.е. – со искусни и добро обучени противници, што може да се смета за подготовка за Трета светска војна, објави реномираното американско списание „Национален интерес“, специјализирано за геополитика, војна и безбедност.прашања.

 

 

Неговиот колумнист Крис Озборн изјави дека вежбата носи симболично име „Црвено знаме“. Значи: Црвено знаме.

Американското воено воздухопловство го нарекува „црвениот тим“ добро вооружен непријател со напредни системи за противвоздушна одбрана и високо-технолошки авиони од петтата генерација.

Според проценките на експертите, САД на тој начин се подготвуваат за Трета светска војна.

Во прилог на ова зборува и извештајот на американското воено воздухопловство, во кој се признава дека целта на вежбите од типот на црвено знаме е „да ги подготват вооружените сили на САД за војна во неколку домени“.

Во извештајот се наведува и:

„Тактиките за борба против воздухот остануваат главниот фокус на сценариото за вежбање„ Црвено знаме “, но исто така ги зема предвид заканите што можат да се појават во вселената и сајбер-просторот. „Нашите вооружени сили мора да бидат подготвени да реагираат и да ги надминат сите непријателски пречки за успешно да ја завршат мисијата.