НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА И СЕ ЗАКАНУВА ПРОПАСТ! Сонцето може наскоро да нè изгори!

440

Дали знаевте дека Земјата има два северни полова? Постои географски Северен пол и има магнетски кој е секогаш во движење. И во моментов се движи побрзо од вообичаеното.

Во текот на изминатите 150 години, магнетниот Северен пол „помина“ околу 1.100 километри низ северна Канада, но во моментов поминува неверојатни 40 километри годишно. Истражувачите велат дека магнетниот северен пол „бега“ од Канада во Сибир, што може да биде знак дека ќе доживееме нешто што луѓето никогаш порано не го сретнале – „вртење“ на магнетните столбови.

Нашите компаси покажуваат само еден пол истовремено бидејќи постои доминантен биполарен систем. Но, понекогаш Земјата нема само еден магнетски северен и јужен пол. Доказите сугерираат дека нашата планета понекогаш имала четири, шест, па дури и осум пола за стотици или илјадници години. Ова се случи кога магнетните столбови се вртеа во минатото, и кога ќе се случи повторно, тоа нема да биде добра вест за луѓето.

Според принципот „повеќе е подобро“, може да се помисли дека осум пола се подобри од два, но спротивното е точно. Повеќе магнетни полиња би се бореле едни со други, а тоа би можело да го ослаби заштитното магнетно поле на Земјата до 90 проценти за време на поларниот пресврт, објаснува „Бизнис инсајдер“.

Земјиното магнетно поле е тоа што нè штити од штетното космичко зрачење што може да ги оштети клетките, да предизвика рак и да изгори електронски кола и електрични мрежи. Некои научници веруваат дека послабо поле може да ги изложи авионите на повисоки нивоа на радијација, што ги прави летовите помалку безбедни.

Ова исто така може да го наруши внатрешниот компас кај многу животни кои користат магнетно поле за навигација. Уште поекстремно, тоа може да направи одредени места на планетата да бидат премногу опасни по живот. Но, што точно ќе се случи на површината на планетата е помалку јасно од она што несомнено ќе се случи во вселената.

На сателитите и вселенските мисии со екипаж ќе им треба дополнителен штит што ќе треба сами да си го обезбедиме. Без него, интензивното космичко и сончево зрачење ќе ја изгори опремата и ќе го зголеми ризикот од рак кај астронаутите.

Нашиот современ начин на живот може да престане да постои. Веќе можеме да видиме дека во областа наречена јужноатлантска аномалија. Се покажа дека правецот на делот од магнетното поле длабоко под оваа област е веќе обратен, а научниците велат дека тоа е една од причините зошто полето постојано слабее од 1840 година.

Како резултат на тоа, вселенскиот телескоп Хабл и другите сателити честопати ја исклучуваат нивната чувствителна електроника додека летаат над областа. И астронаутите на Меѓународната вселенска станица објавија дека виделе повеќе „трепкања на светлина“ за кои се верува дека се предизвикани од високоенергетски космички зраци што не може да ги задржи послабото поле.

Откако експертите започнаа да ја мерат Аномалијата пред неколку децении, таа порасна во големина и сега опфаќа скоро една петтина (20,3 проценти) од површината на Земјата, без навестување дека ќе се намали наскоро. Ова е толку екстремно што може да биде знак дека сме на чекор да ги свртиме столбовите или можеби сме веќе во средина на еден.