Новинарка му одговори на Љубчо: Војводо, тогаш македонија била под окупација, за какви македонски училишта зборуваш

3,686
Loading...

Љубчо бара факти. Пошто он е саде полн – факти, онакви од типот ,,Гоце беше учител во бугарско училиште во Република Македонија”.
Муабет ко у кафана пред затворање, на најпијаното, кога те бркаат и келнери више од што си досаден и никој више не ти дава да продолжиш да пиеш.

Али, битно он бара факти.
Ок, ај со факти.
Во тоа време не постои РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА. Постои територија Македонија, под окупација. А, кога некој е под окупација и се бори за автономна Македонија, не може баш да отвора училишта на македонски јазик пошто не му даваат окупаторите и нивните сојузници, нали војводо, мори, војводо ? Поентата им е да те асимилираат, не да ти дадат држава и јазик. А, сепак некаде тој народ морал да учи и да работи.

Loading...
You might also like