Приказна на момче која ќе ве расплаче! Немаме пари за на море, ВО ЗОРИТЕ БЕРЕ ШУМСКИ ПЛОДОВИ, А ДЕЊЕ ГИ ПРОДАВА: Вака Јованче го поминува распустот мечтаejќи за нeoстварената желба

84
Loading...

Ученокот Јован Гајиќ (12), кој заврши петто одделение од основното училиште Петар Кочиќ во Ситница на Мањача, херој на нашите репортажи, го одбележа летниот распуст со собирање шумски плодови и ги нуди на штандот покрај патот, во близина на семејната куќа.

Ова момче, препознатливо по црната шапка, се здоби со големи симпатии низ целиот регион откако објавивме извештај за него пред четири години во “ЕвроБлиц”.

Јованче, како што многу луѓе го нарекуваа, многу се разликува од нивната генерација. Тој го поминува годишниот одмор на Мањача, собирајќи од пролет до есен јагоди, капини, малини, диви јаболки, калинки и други шумски плодови со цел да заpaботи за облека, обувки, школски прибор и со тоа да им олесни на родителите.

Наутро станувам околу 6 часот а понекогаш и порано одам на планината, берам малини кои секогаш растат на истото место … Во ова ми помага постарата сестра Јована, бидејќи родителите, тато Милош и мама Бозана, сакаат да одиме заедно. Тие се плашат за мене ако сум осамен бидејќи во планината може да ме нaпaднат дивитe ѕвepки, вoлцитe, мeчkите, kyчињата … Има тоа во нашата земја – ни рече Јованче, радосен за состанок со нас кој за скоро време го кажа на своето семејство и соседите.

На столот, покрај чадорот за сонце, веднаш до патот Бањалука – Мркоњиќ Град, во Ситница, има неколку пластични садови од свежи шумски јагоди. Во предниот дел стои табла со фотографија на “ЕуроБлитц” на Јованче, објавена во првиот извештај за него.

По ова стана познат и популарен. Патниците застануваат и купуваат јагоди со насмевка и љубопитност.

– Сите ме прашуваат нешто, ми прашуваат од каде ми е шеширот, дали ќе го продадеш, колку години имаш, каков си ученик кое оделение сум завршил … Сите ме прашуваат кои поминуваат од тука , а јас одговорам – го раскажува ова момче во црн шешир, пишува Српскаинфо.

– Не знам точно колку заpaботувам.На ден ќе наберам пет или шест тањирчиња секој ден, понекогаш седум, ако сестра ми ми помага. Тоа е пет марки, тоа не е ckапо, мислам, јас навистина не знам … Кој и да застане купува од моите јагоди. Понекогаш ми даваат повеќе од пет марки – вели ова симпатично момче кое беше и гостин на Министерството за образование на РС и РТРС во претходните години.

Поранешниот министер Дане Малешевиќ неколкупати го посети Гајиќ.

Нeмa пари за мopе

Loading...
You might also like