Ке скренат грците! Ќе се урива ли црквата? Погледнете колкаво сонце на кутлеш има во радовишка црква!

1,117
Loading...

Соборната црква „Светa Троица“ во Радовиш, осветена е во 2003 г., е еден од најубавите и најбогатите православни храмови на Балканот и пошироко.

Црквата има елементи од сите македонски православни цркви, но и од цркви од Украина, Русија, Грција. Препознатливоста на стилот се состои во стилот на класичното и модерното црковно сликарство, а впечатлив е иконописот на Данчо Калчев. Во внатрешноста се застапени елементи од античка Македонија, ѕвездата од Кутлеш, лековите на Александар и Филип Македонски. Иконасот и столбовите се изработени од 24 каратно злато.

Вака било се сосека политиката не влегла во црквата, па за празникот Св. Троица при посета на бугарска црковна делегација, мозаикот со Сонцето од Кутлеш не бил бутнат под тепих. Буквално.

Loading...
You might also like