Убав предлог на Фетаи за да не ни се случи втора Катица! ЕУ да врши мониторинг на донесувањето на закон за ЈО

1,348
Loading...

На денешната расправа за законот за Јавно обвинителство, обвинителката од поранешното Специјално јавно обвинителство, Фатиме Фетаи побара  ЕУ да формира обвинителски протекторат во Македонија.

ФОТО: социјална мрежа Фејсбук

Сакам да истакнам и за постапката за избор на шеф и на членови. Бидејќи сакаме силно обвинителство со финансиска независност, критериумите за избор на шеф и обвинители во обвинителството треба да бидат построги. Ние сме мала земја и може да има влијанија. Како би го тргнале теретот, а изборот да биде без дамки, предлагам во постапката за избор на шеф и обвинители во тоа обвинителство да биде вклучена и канцеларија на ЕУ во Република С. Македонија преку мониторинг почнувајќи од моментот на интервјуирање до избор на кандидатите и тие да имаат право да дадат мислење за тие кандидати, изјави Фетаи во Собрание.

Loading...
Loading..
You might also like