Нова закана, пристигнуваат ковид-26 и ковид-32!

399

Потребна е темелна студија за потеклото на ковид-19, инаку човештвото може да се соочи со ковид-26 и ковид-32.

Ова го рече Питер Хотц, американски научник и еден од водечките специјалисти за заразни болести во САД.

– Ова е трета голема епидемија на коронавирус во 21 век (по САРС и МЕРС) … Мајката природа ни кажува што ќе се случи: ќе има ковид-26 и ковид-32 ако не го разбереме целосно потеклото на ковид-19 – рече експертот за „NBC News“.

Хотц ја истакна потребата да се испита „епидемијата“ на новиот коронавирус. Затоа, вирусолозите, епидемиолозите и другите специјалисти треба да бидат испратени во кинескиот град Вухан, каде започна епидемијата. На лице место, тие ќе треба да соберат податоци и потребни примероци, додаде научникот.

Во исто време, експертот истакна дека ќе биде тешко да се добијат информации за потеклото на коронавирусот без соработка на Кина по ова прашање.

– Навистина треба да извршиме голем притисок врз Кина, вклучително и преку можни санкции, така што тим од истакнати епидемиолози и вирусолози на теренот во Кина може да имаат непречен пристап до животни, луѓе, примероци и лаборатории – рече Хотц.

Претходно Белата куќа издаде соопштение во кое се вели дека верзијата за ширење на коронавирусот поради итен случај во научна лабораторија сè уште не е исклучена.

Во изјавата се цитира американскиот претседател Џо Бајден, кој рече дека разузнавачката заедница во земјата дозволи две верзии за потеклото на вирусот: пренесување од животно на луѓето и протекување од лабораторија.

Во рок од 90 дена, разузнавачката служба мора да продолжи да собира и анализира информации и да го информира претседателот.