ПУТИН ИМ СЕ ОБРАТИ НА УКРАИНЦИТЕ: Ова што го направивте го правеа само нацистите

88

„Поделбата на автохтони, категории луѓе од прв, втор ред и така натаму – тоа апсолутно потсетува на теоријата и практиката на нацистичка Германија“, рече Путин.

Да потсетиме, во втората половина на мај, Зеленски поднесе предлог-закон до парламентот, според кој Русите не се вклучени во списокот на автохтони народи на Украина.

Во интервју за телевизијата „Русија 24“, на прашањето како се однесува кон тоа, Путин одговори: „Се разбира, негативно“. Како е можно да се третира поинаку “.

Тој потег на Киев е силен, сериозен удар за рускиот народ како целина, оцени Путин.

„Секако дека не ни е гајле“, рече тој во емисијата „Москва“. Кремlin. Путин “и додаде дека е апсолутно неприфатливо да се поделат народите на автохтони и оние кои не се. Според него, тоа не е во согласност со нормите на меѓународното хуманитарно право.

Тој додаде дека треба да се запомни како Украина се појави како држава.

Како што рече, тоа е творештво на советскиот период, кога болшевиците, организирајќи го Советскиот сојуз, формираа републики, вклучително и Украина. Процесот на обединување на таа територија со Русија започна во 1654 година, а потоа луѓето што живееја на тие територии се сметаа и се нарекуваа Руси и Православни. Сето тоа, додаде тој, се наоѓа во официјалните документи, во архивите.

„Тие пишуваа за себеси како Руси и Православни“, рече рускиот претседател.

Тој најави дека можеби ќе може да напише авторски текст на таа тема, исто како што беше случајот со темата за почетокот на Втората светска војна.