ВАЛКАНО СЦЕНАРИО! Вака би изгледала војна меѓу Кина и САД за Тајван

25

Прашањето дали САД можат или треба да го бранат Тајван во случај на кинеска воена агресија предизвика значителна дебата во последните месеци во американските заедници за одбрана и надворешна политика.

Дискусиите на оваа тема се резултат на новите воени технологии, особено во вештачката интелигенција (АИ), сајбер, роботиката и хиперсоничните системи, како и прашања за тоа како тоа ќе влијае на квантитативната и квалитативната воена рамнотежа помеѓу премините помеѓу Кина и Тајван, како и меѓу Кина и САД.

 

 

За подобро разбирање на потенцијалното влијание на овие технологии врз воената моќ во Источна Азија, овој краток напис има за цел да претстави посебно сценарио кое вклучува можен иден воен конфликт меѓу САД и Кина околу Тајван во 2030 година. Сценариото дискутирано подолу вклучува кинеска употреба на роеви беспилотни летала (ПЛО) за уништување на системи за противвоздушна одбрана на Тајван и подводни возила без екипаж (UUV) со цел да се насочи групата на американската морнарица (ЦСГ) во Филипинското море. Измисленото сценарио од 2030 година ги опишува новите технолошки можности со нови оперативни концепти и ја нагласува улогата на постарите донесувачи на одлуки во одредувањето на карактерот на идните конфликти. Вториот дел од статијата има за цел да ја анализира моменталната состојба на развој на кинеските технолошки можности. Треба да се сфати дека сценаријата имаат за цел да илустрираат нови технолошки можности, оперативни концепти и избори на лидерство, наместо да решаваат вистински политички проблеми или да предвидуваат карактер и локација на вистинската војна во 2030-тите.

Шефот на Одделот за заеднички штаб на Кинеската централна воена комисија беше задоволен. Во текот на изминатата деценија, шефот се залагаше за поагресивно користење на беспилотни платформи, и во воздух и во море, но се соочи со тешка битка против „традиционалистите“ кои инсистираат на тоа дека авионите и бродовите со екипаж треба да продолжат да ја водат офанзивата. операции.