Најдобриот авион на НАТО пресретна руски бомбардер над Балтикот, а потоа се појави руски ловец

102

И ТОА конечно се случи. Сите очекуваа дека ќе биде во Црното Море, а тоа се случи на Балтикот. Средба на двајца небесни ривали, италијанскиот Ф-35А и рускиот Су-30СМ.

 

 

Денес на социјалните мрежи се појави видео од пресретнувањето на рускиот стратешки бомбардер Ту-95 над Балтикот, на кое се приклучи и италијанскиот Ф-35, кој леташе покрај него.

Италијанските ловци потоа се повлекоа и наскоро се здобија со неочекувано друштво. Кон нив пришол вооружен Су-30 МС.

По краток лет, италијанските пилоти се повлекоа, додека сувиот го продолжи летот.

На 3 мај оваа година, италијанските воздухопловни сили ја презедоа должноста да го чуваат небото над Балтикот од Германија.

Мисијата за прв пат ја извршуваат борбени авиони Ф-35А од 13. италијанска воздушна група.

Патем, воздушниот простор на балтичките земји е заштитен од влез во НАТО во 2004 година од страна на воздушните сили на земјите-членки на Алијансата на ротациона основа на секои шест месеци. Воздухопловните сили на Алијансата се стационирани во естонската воздушна база Емати и во литванската база Зокњај.