ПУТИН: КАКО МИСЛИТЕ ДЕКА ЌЕ РЕАГИРАМЕ АКО УКРАИНА ВЛЕЗЕ ВО НАТО?

91

Рускиот претседател Владимир Путин смета дека некој треба да размисли како Русија треба да реагира на проширувањето на НАТО кон границите на Русија, што може да се смета за „црвена линија“ и какви ќе бидат последиците од влегувањето на Украина во НАТО.

 

 

„Да замислиме Украина да стане членка на НАТО. Времето на летање на ракетите од Карков, на пример, или, не знам, Днепропетровск кон централниот дел на Русија, кон Москва, ќе се намали на седум до 10 минути. „Дали е тоа црвена линија за нас или не?“, Праша Путин.

Во исто време, тој наведе и друг пример – распоредување на руски ракети во Куба, кога времето на летот на ракетите кон Вашингтон е 15 минути, а со цел ракетите да пристигнат за седум до 10 минути, тие треба да бидат поставени на северна граница на Мексико или јужна граница на Канада.

„Дали е тоа црвена линија за САД или не?“, Прецизира рускиот лидер.

Како што вели, некој треба да размисли за тоа.