Бугарија на нозе: Ни се случува “македонска клетва”. Турците тргнаа по патот на Албанците! Ќе завршиме како Косово

694

Изјавата на лидерот на протурската партија Движење за права и слободи, Мустафа Карадај, дека татковина на бугарските Турци е Турција, предизвика негодување кај многу бугарски политичари. За кандидатот на бугарската Социјалистичка партија Велизар Енчев, изјавата на Карадај покажува дека неговата партија го избра патот на Албанците на Косово.

По изјавата на Карадај дека неговата татковина е Турција, а Бугарија е неговата земја, дали Движењето за права и слободи тргна по патот на Албанците во Косово, за кои татковина беше Албанија? Ако Турција е татковина на Карадај, а Бугарија е негова земја, дали судбината на Северен Кипар го чека Крџали (областа на југот на Бугарија, која граничи со Турција и Грција)?

Карадај ја посети Турција за време на викендот, каде се состана со претседателот Реџеп Таип Ердоган и претседателот на Големото национално собрание Мустафа Шентоп. На средбата со него, бугарскиот политичар ја нарече Турција својата татковина.

Таа земја (Бугарија) е наша земја. Ние не сме таму имигранти. Турција е нашата татковина . Останавме во Бугарија по Отоманската империја. Нашата борба е насочена кон заштита на нашиот турски идентитет, заштита на нашиот јазик, религија и обичаи, рече Карадај во неделата.