БОМБА! ЕУ СЕ СПРОТИСТАВИ НА ДЕКРЕТОТ НА БАЈДЕН? НЕ СЕ ПРИКЛУЧУВАМЕ КОН НЕГОВИТЕ САНКЦИИ, СИ ИМАМЕ СВОИ ИНТЕРЕСИ

291

Во врска со декретот на претседателот на САД, Josephозеф Бајден, за проширување на вонредните мерки на Западен Балкан, тие во Брисел велат дека ЕУ има свои обврски кон партнерите во регионот и дека санкциите не се дел од сегашните европски политика на Западен Балкан.

„Нашиот ангажман во регионот е многу силен. Да се ​​зборува за потенцијални санкции не е на дневен ред. Секоја одлука за ова мора да биде донесена едногласно од сите земји-членки. Во моментов за ова не се дискутира кога станува збор за партнери во Западен Балкан “, изјави портпаролот на ЕУ Питер Стано.

Запрашан од медиумите во Брисел да го коментираат потпишувањето на указот од Бајден за продолжување на санкциите на САД кон поединци и организации од Западен Балкан со цел „да се обезбедат стабилност и безбедност во регионот“, Стано рече дека ЕУ не ги коментира одлуките на американската администрација и има своја политика.партнери на Западен Балкан.

Тој потсетува дека посветеноста на ЕУ кон регионот е една од основните точки на агендата на ЕУ, како и дека редовно се водат разговори со лидерите на Западен Балкан за проблемите во регионот, јави Танјуг.