Путин испрати опасна порака до Америка: Немој да помислите да го реализирате она што сте го замислиле затоа што…..

280

Владимир Путин им порача на западните лидери дека Украина е „црвена линија“ за Москва во однос на безбедноста и дека тие не се обидуваат да ја пренесат воената инфраструктура на НАТО и во таа земја.
Тој посочи дека во тој случај, ракетите на НАТО ќе летаат од Днепропетровск или Карков до централните делови на Русија за помалку од десет минути:

„Дали тоа треба да биде црвена линија за нас или не? Кога СССР ги распореди своите ракети во Куба – тие ќе стигнеа до Вашингтон за 15 минути. Дали тогаш тоа беше црвена линија за САД или не? “

Тој им рече на западните лидери:

„Размислете како треба да реагираме на она што го предлагате и на што се дискутира. „Приближувањето на инфраструктурата на НАТО до границите на Русија е исклучително важна тема за безбедноста на земјата и нашите граѓани.

Тој додаде дека два бранови на експанзија на НАТО кон границите на Русија се случиле „во време кога немаше Крим, пред сите настани што следуваа по пучот во Украина“:

„Нашата загриженост во тоа време едноставно беше игнорирана. Не сакам да користам груби зборови, но – затоа плукаме само по нашите интереси “.