САД: МЛАДИТЕ СЕ СООЧУВААТ СО СРЦЕВИ БОЛЕСТИ ПО ПРИМАЊЕ НА ВАКЦИНАТА ЗА КОВИД

61

Прелиминарните откритија од два система за следење на безбедноста на вакцините укажуваат на поголем број случаи на воспаление на срцевиот мускул по втората доза на вакцина против МРН кај помлади мажи, соопштија денеска Центрите за контрола и превенција на болести на САД (ЦДЦ).
Повеќе од половина од случаите се регистрирани по приемот на вакцината „Фајзер-Бионтек“ или „Модерен“ кај луѓе на возраст меѓу 12 и 24 години, изјави ЦДЦ, објави Ројтерс.

Таа возрасна група сочинува помалку од девет проценти од оние кои ги примиле тие вакцини.

„Очигледно имаме нерамнотежа“, рече д-р Том Шимабукуро, заменик директор на Кабинетот на ЦДЦ за безбедност на имунизација.

Според него, врската со податоците за безбедноста на вакцините (ВСД), друг систем за следење на безбедноста, покажа зголемена инциденца на воспаление на срцевиот мускул кај лица на возраст од 16 до 39 години по втората доза на вакцината, во споредба со ваквата појава по приемот на првата доза на вакцина.

Ограничени податоци покажуваат дека повеќето пациенти, најмалку 81 процент, целосно се опоравиле од симптомите, рече Шимабукуро. „Фајзер“ и „Модерна“ не беа веднаш достапни за коментар, пренесува Танјуг.