КИНЕСКИ ЕКСПЕРТ! Америка е уморна од борби на два фронта – Бајден ќе побара од Путин да се обедини против Кина

141

Претстојниот самит на претседателот претставува обид на САД да ја „тестираат“ позицијата на Русија во билатералните односи, но состанокот нема да помогне во подобрувањето на ситуацијата, пишува кинескиот весник „Глобал тајмс“ и додава дека САД се уморни од борба на два фронта.
Авторот на статијата, Јунхај Ли, смета дека поради длабоките противречности меѓу Москва и Вашингтон, еден настан не е доволен за воспоставување дијалог.

Така, САД ќе продолжат да ја обвинуваат Русија за проблемите во областа на заштитата на човековите права, демократијата и слободата, додека Кремlin ќе пружи отпор, бидејќи и американската страна има проблеми во овие области.

Како што е наведено, за време на разговорите Соединетите Американски Држави можат да „покажат добра волја“ кон Русија, бидејќи тие се уморни од борбата „на два фронта“ со оската Москва – Пекинг.

„САД сега се спротивставуваат на Кина од сите страни. „Тие се плашат дека Пекинг и Москва ќе се обединат уште повеќе ако Американците не се обидат да ја придобијат Русија на своја страна“, нагласи новинарот.

Во очите на Вашингтон, Москва претставува сериозна воена и стратешка закана за безбедноста, а Пекинг е „најсериозниот конкурент“ што фрла предизвици во многу области, додаде експертот.