156 ПОЧИНАА ПОСЛЕ ВАКЦИНИРАЊЕ ВО БЕЛГИЈА

117

Белгиските здравствени власти објавија 156 смртни случаи откако биле вакцинирани против ковид од почетокот на кампањата за имунизација, објавија локалните медиуми.

Се прецизира дека само во три од овие случаи е воспоставена директна врска со вакцината (два случаи со подготовка на „АстраЗенека“ и еден од „Јансен“ / „Johnонсон и Johnонсон“), а за останатите се претпоставува. До денес, 5,4 милиони дози на вакцини се дадени во земјата. Регистрирани се скоро 18.000 случаи на несакани ефекти, при што скоро 4.000 од нив се класифицирани како „тешки“.