АМЕРИКАНСКАТА ВАКЦИНА ФАЈЗЕР ПРЕДИЗВИКУВА ВОСПАЛЕНИЕ НА СРЦЕТО?

214

Европската агенција за лекови (ЕМА) денес објави дека нејзиниот стручен комитет утврдил дека постои можност вакцините против вирусот корона на компаниите „Пфајзер“ и „Бионтек“ и „Модерна“ да се поврзани со многу ретки случаи на болка во градите и воспаление на срцевиот мускул. индивидуални луѓе по вакцинирањето.
Американските власти дошле до сличен заклучок во јуни, потсетува АП.

ЕМА во соопштение препорача дека миокардитис, воспалително заболување на мускулниот слој на срцето и воспаление на срцевото ткиво или перикардитис се наведени како несакани ефекти на етикетите на вакцините „Pfizer“ и „Modern“, со предупредување дека целта е да се подигне свеста кај здравствените работници и индивидуите. кои примаат вакцина.

Како што се наведува, одлуката е донесена врз основа на анализа на повеќе од 300 случаи на воспаление на градите и срцето меѓу повеќе од 190 милиони дози на двете споменати вакцини низ цела Европа, јави Танјуг.

Здравствените власти повторија дека придобивките од овие вакцини за коронавирус ги надминуваат малите ризици од несакани ефекти.

ЕМА препорача луѓето кои претходно имале синдром на капиларно крварење да не се вакцинираат со вакцината ковид-19 произведена од Johnонсон и Johnонсон.

СЗО: Придобивките го надминуваат ризикот од воспаление на срцето
Советодавниот одбор на Светската здравствена организација објави денес дека придобивките од mRNA вакцините против коронавирусот го надминуваат многу малиот ризик дека тие можат да предизвикаат срцево воспаление, бидејќи ја намалуваат можноста за хоспитализација и смртност како резултат на kovid-19