АЛБАНСКИ ИСТОРИЧАР: Германците имаат илирско потекло, а српската нација е формирано во 19 век

311

Албанскиот историчар Јусуф Буџови изјави дека династијата Немањиќ има илирско потекло, а српската нација е формирана во 19 век, пренесува Газета Експрес.

„Германците се христијанско-дарданско племе со илирско потекло“, истакна Буџови во емисијата „Пресинг“ на приштинската телевизија Т7.

 

 

„Српската нација беше формирана во 19 век, откако тие го формираа јазикот. „Србите немаат историја“, рече Буџови.

Тој зборуваше и за династијата Немањиќ „која владееше со Дарданија за време на средниот век“, во периодот од 1166 до 1371 година.

Буџови рече дека дошло време да се спротивставиме на големата српска пропагандна идеологија.

Тој исто така истакна дека Србите се исплашени затоа што неговата книга „Косово“ е преведена на англиски јазик.

„За прв пат, Србија се соочува со мислење на албански историчар кој ги уништува тие рамки на големосрпската мисла. Тие реагираат, но ова се факти што ги фалсификувале и се плашат од нивниот јавен изглед. „Тие се исплашени затоа што книгата„ Косово “е преведена на англиски јазик“, истакна Буџови.

Тој изјави дека продолжува битката со големите српски лаги, зад која стои Српската православна црква.

„Слушнав и изговори од косовски академици, тоа се ненаучни работи, бидејќи тие не се само претстави. Во последните 100 години, српската историја, покрај геноцидните проекти, објави и 24 книги кои исто така се продадени во САД “, додаде Буџови.

Според него, тие мора да имаат научни компетенции и да не се плашат.

„Она што го стори српската историографија, ние живеевме со тие значења долго време, како на пример, Бизмарк да не ја познава албанската реалност. Воведувањето на Косово како алтернативна историја доведе до заминување на четири српски академски книги. На пример, Новаковиќ кој зборува за историјата “, посочи Буџови, пренесува Косово на Интернет.