ЕКСПЛОЗИЈА НА СРПСКИ ЕПИДЕМИОЛОГ: Kовид може да трае и 100 ГОДИНИ

14,600

Епидемиологот д -р Предраг Кон и член на Кризниот штаб посочува дека моделите што се направени, кога станува збор за наставата во училиштата, се многу поамбициозни во споредба со минатата година.
Тој додава дека секое училиште ќе функционира посебно, каде што се е подготвено за да функционира добро.

– Важно е да се каже дека болно дете не се испраќа на училиште. Секое дете кое има треска или вирус што може да укаже на ковид, треба да остане дома и да учи онлајн – вели Кон.

Ковид поминува
Кон додава дека фестивалите што се одржуваа во Србија, функционираа добро, и како што објаснува, пропустите за ковид се нешто што се правело и практикувало досега, а кое сега се пренесува на пониско ниво, односно прослави, свадби и прослави.

– Ако државата застане зад фактот дека има пасош „ковид“, ќе биде полесно за секого. Затоа што тој што организира прослава или собир, нема да има проблем да објасни зошто некој не може да се појави некаде – објаснува Кон.

Кон додава дека во секое истражување за ковид, важен фактор ќе биде дали некој е вакциниран, бидејќи тоа наскоро ќе се земе здраво за готово.

Кон посочува дека одлуката да не се вакцинира некого е одлука да се изложи некого на вирусот.

– haveе имаме ендемија која може да трае и до сто години. Остана вирус на планетата и ќе биде кај нас, прашањето е колку. Затоа, тоа значи дека овој начин на појава ќе се промени во зависност од тоа како ќе се промени вирусот, и тој, во одреден момент, ќе стигне до лице кое не е вакцинирано – вели Кон.

Кога станува збор за последиците, Кон истакнува дека, за жал, влијае и на најмладите.

– Луѓето зборуваат и зборуваат за некои последици по вакцинацијата, а тие приказни се надуени – подвлекува Кон.

Вакцинација на медицински лица и едукатори
Кога станува збор за задолжителната вакцинација на лекарите и воспитувачите, Кон додава дека е јасно дека ова е етичка работа, и дека прво и основно е дека некој што се занимава со ваков вид работа не смее да им наштети на другите и со тоа да ги загрози нивните животи.

Кога станува збор за бројот на заболени од ковид, Кон додава дека бројките ќе се променат меѓу 2.500 и 2.600 заразени оваа недела, најавувајќи дека следната недела сигурно ќе има околу 3.000 ковид -позитиви.

Мерки за заштита во училиштата
Кон посочува дека директните часови ќе се одржуваат во зелените зони.

– На влезот во училиштето се става маска, а тоа не е задолжително во училишниот двор, освен кога ќе се сретнат, стојат во некои групи – објаснува Кон.

Како што додава, не се очекуваат проблеми со најмладите ученици, меѓутоа, како што посочува, проблемот ќе бидат постарите ученици.

„Треба да бидат предупредени“, подвлече Кон.