БОМБА НА ВОДЕЧКИОТ РУСКИ КОВИД ЕКСПЕРТ: Природниот имунитет има далеку поголема заштита од вакцината

10,720

Човечкиот имунитет по претходна инфекција со „Ковид 19“ е посилен и подобро заштитен од потенцијална нова инфекција отколку по вакцинацијата, изјави водечкиот експерт на Министерството за здравство на Русија во областа на терапијата и општата медицина, Оксана Драпкина.
„Имунитетот по болеста е посилен, поинтензивен. „Според мое мислење, подобро штити од повторна инфекција“, рече Драпкина за телевизијата „Русија 24“.
Според неа, одговорот на антителото од вакцината ќе биде помал од оној на ковид.

Едно е имунитетот од живиот вирус што беше во вас, скиташе, предизвикуваше одредени компликации, а другото е вирусот што навлезе преку С -протеинот, а тоа, ако е вакцина „Епивак“ – има само дел на тој С-протеин или „Ако Ковивак е инактивиран вирус“, рече таа.

Сепак, таа смета дека треба да се вакцинираат за да не се разболат.
Да потсетиме, петтата вакцина против вирусот корона неодамна беше регистрирана во Русија – „ЕпиВакКорона -Н“.

Пред тоа беа регистрирани вакцините „Спутник Ве“ (Спутник В) на центарот „Гамалеја“, „ЕпиВакКорона“ на центарот „Вектор“, „КовиВак“ на центарот „Чумаков“, и вакцината „Спутник лајт“.