Поранешен функционер во Пентагон го повика НАТО да се подготви за конфликт со Русија во Источна Европа

361

 

НАТО треба да размисли за зајакнување на својата источна страна, поради зголемената воена моќ на Русија. Порталот 19FortiFive зборува за тоа каква треба да биде новата стратегија на Алијансата.
„Дојде време сериозно да се осврнеме на зајакнувањето на силите на НАТО во Источна Европа“, рече Даниел Гуре, поранешен висок функционер во Пентагон и американски експерт за национална безбедност.

Според него, руската армија ги подобрува своите способности за брзо распоредување долж западните граници на Руската Федерација. Тие во својот арсенал имаат разновидно оружје со голема прецизност, што може да им нанесе катастрофален удар на силите на НАТО, воените бази и инфраструктурата на Алијансата.

Повикот за будење на Алијансата беше одлуката на Москва да формира 20 нови формации и воени единици во Западниот воен округ, со цел ефикасно да се спротивстави на НАТО. Друга причина за загриженост се заедничките руско-белоруски маневри „Запад-2021“, што ќе се одржат овој месец.