ШОК ОТКРИТИЕТО ги сруши сите постоечки теории: Имунолошкиот систем има постојана одбрана по закрепнувањето од СОВИД-19

7,771

ШОК ОТКРИТИЕТО ги сруши сите постоечки теории: Имунолошкиот систем има постојана одбрана по закрепнувањето од СОВИД-19

Како што се зголемуваше бројот на луѓе кои се борат против САРС-КоВ-2, клучното прашање стана: Колку долго ќе трае нивниот имунитет на новиот коронавирус?
Новата научна студија на Рокфелер нуди охрабрувачки одговор кој сугерира дека оние кои закрепнуваат од СОВИД-19 се заштитени од вирусот најмалку шест месеци, а веројатно и многу подолго.

 

 

Наодите, објавени во списанието Nature, обезбедуваат потврдени докази дека имунолошкиот систем го „памти“ вирусот и, што е одлична вест, продолжува да го подобрува квалитетот на антителата дури и откако ќе се намали инфекцијата.

Антителата произведени неколку месеци по инфекцијата покажаа зголемена способност за спречување на САРС-КоВ-2, како и неговите мутирани верзии, како што е јужноафриканската варијанта.

Истражувачите откриле дека овие подобрени антитела произведуваат имунолошки клетки кои продолжуваат да се развиваат, очигледно поради континуираната изложеност на остатоци од вируси скриени во ткивото на цревата.

Врз основа на овие наоди, истражувачите се сомневаат дека следниот пат кога закрепнат пациент ќе се сретне со вирусот, одговорот ќе биде и побрз и поефикасен, спречувајќи повторна инфекција.

„Ова е навистина возбудлива вест. Типот на имунолошки одговор што го гледаме овде потенцијално може да обезбеди заштита некое време, дозволувајќи му на телото да реагира брзо и ефикасно на вирусот кога повторно ќе се изложи“, вели Мајкл Нусенцвајг, професор и шеф на лабораторијата за молекуларна имунологија, чиј тим ги следи и го опишува одговорот на антителата кај пациенти со Ковид-19 од раните денови на пандемијата, во Њујорк.

Долгорочна меморија

Антителата што телото ги создава како одговор на инфекцијата остануваат во крвната плазма со недели или месеци, но нивното ниво значително се намалува со текот на времето.

Имунолошкиот систем има поефикасен начин за справување со патогени: наместо континуирано да произведува антитела, тој создава мемориски Б-клетки кои го препознаваат патогенот и можат брзо да ослободат нова количина на антитела кога повторно ќе се сретнат со него.

Но, колку добро функционира оваа меморија зависи од патогенот. За да го разберат случајот со САРС-КоВ-2, Нусенцвајг и неговите колеги ги проучувале реакциите на антителата кај 87 луѓе, во две временски точки: еден месец по инфекцијата, а потоа повторно шест месеци подоцна.