ВНИМАВАЈТЕ ДОКОЛКУ ИМАТЕ НЕКОЈ ОД ОВИЕ ТЕЛЕФОНИ! ЗРАЧИ НАЈМНОГУ

96

Motorola Edge има највисоко ниво на зрачење, другите брендови на мобилни телефони нешто помалку… За повеќето луѓе денес нивниот паметен телефон стана незаменлива дополнителна „рака“, за некои можеби и дополнителен „мозок“. Во џебот им е додека се на работа, во раката на пат кон дома и на ноќната маса додека одат да спијат.

Со ова ниво на близина и користење, многумина не можат целосно да се ослободат од непријатното чувство дека може да ризикуваат да си наштетат на долг рок. Иако сè уште е тешко да се дојде до конечна лонгитудинална студија за ефектите од зрачењето на мобилните телефони, за оние кои сакаат да го заштитат своето здравје, овој инфографик ги прикажува телефоните кои емитуваат најмногу зрачење кога се држат на уво додека зборувате.

koi telefoni zracat najmnogu

Германската федерална канцеларија за заштита од радијација (Bundesamt für Strahlenschutz) има сеопфатна база на податоци за паметни телефони, нови и стари, и нивото на радијација што тие го испуштаат. Следејќи ги критериумите поставени за оваа табела, сегашниот паметен телефон кој генерира највисоко ниво на радијација е Motorola Edge. Додека премиум телефоните како iPhone 7 и iPhone 8 беа блиску до врвот на оваа листа во минатото, најновите уреди од Apple имаат понизок SAR (Специфична Стапка на Апсорпција), што ги исфрла од овој конкретен фокус.

Иако не постојат универзални упатства за „безбедни“ нивоа на зрачење на телефонот, германскиот сертификат за заштита на околината „Der Blaue Engel“ (Син ангел) ги потврдува само телефоните кои имаат специфична стапка на апсорпција помала од 0,60 вати по килограм. Сите презентирани телефони имаат повеќе од двојно од овој стандард.

Бидејќи веќе ги откривме сегашните телефони кои емитуваат најмногу зрачење, вака изгледа на спротивниот крај на скалата.

koi telefoni zracat najmalku

Иако сè уште е тешко да се дојде до конечна лонгитудинална студија за ефектите од зрачењето на мобилните телефони, за оние кои сакаат да ги намалат ризиците, оваа листа може да биде и тоа како корисна.