ДАЛИ ОВА ВИ СЕ СЛУЧУВА И ВАС? Луѓето кои доживеале СОВИД-19 страдаат од замор и слаба концентрација

243

 

Специјалисти открија нов тип на третман за пост-КОВИД синдром“, изјави д-р Мајкл Гоневски на Нова ТВ.

„Ние користиме 100% чист кислород под притисок во комора за притисок, што има неверојатен ефект, бидејќи коронавирусот предизвикува недоволно ниво на кислород во ткивата и крвта, што доведува до хипоксија“, објасни докторот.

Според него, пациентите со пост-КОВИД синдром може да страдаат од месеци на замор и недостаток на концентрација, бидејќи нервниот систем е сериозно засегнат.

„За да има ефект новиот метод на лекување потребни се најмалку 10 процедури“, објасни докторката.