Да се ​​вратиме за момент во 1990 година: Како тоа Украина се разбива а Југославија се распадна?

1,476

За да се разбере ситуацијата во Украина, потребно е да се вратиме во 1991 година, кога Бадентеровата комисија го призна едностраното отцепување на Словенија и Хрватска. Зошто политичкиот Запад не сака да ги примени истите принципи во Украина по признавањето на ДНР и ЛНР од страна на Кремљ?

Противниците на признавањето на DNR и LNR постојано се повикуваат на меѓународното право, заборавајќи дека клучот за разбирање на она што се случува во Украина лежи во мислењето на Бадентеровата комисија, која беше формирана од Европската економска заедница во 1991 година по повод едностраното отцепување на одредени републики на СФРЈ. Комисијата заклучи дека СФРЈ не е скршена, туку распадна.
Ситуациите се слични – заклучоците се спротивни

Зошто политичкиот Запад не ги применува на Украина принципите што ги применуваше за СФРЈ, па во слични ситуации извлекува дијаметрално спротивни заклучоци: Југославија се распадна, а Украина се распадна.
Знамињата на Хрватска во Загреб, 1991 година – Спутник Србија, 1920 година, 25 февруари 2022 година
Знамиња на Хрватска во Загреб, 1991 година
© Спутник / Јуриј Сомов
За да се разбере што всушност се случи во Украина по признавањето на ДНР и ЛНР од страна на Москва, неопходно е, вели професорот по право Зоран Чворовиќ, да се вратиме на почетокот на 90-тите години, кога во меѓународната правна практика беа направени важни преседани.

Тој потсетува дека по едностраното отцепување на Словенија и Хрватска, Бадинтеровата комисија во своето официјално мислење зазеде став дека едностраното отцепување на овие републики не се незаконски дејствија, па затоа не е скршена СФРЈ, туку распаѓање (распаѓање) на државата. се одржа.
Според моделот на Словенија и Хрватска
Едностраното отцепување на Словенија и Хрватска беше прогласено за легитимно, како и признавањата на другите држави кои следеа, бидејќи, според мислењето на Бадентеровата комисија, централните власти на СФРЈ, во кои отцепените републики повеќе не учествуваа, ефективно не ја контролираат целата државна територија. Од тоа е изведен заклучокот за распаѓање на државата.
Демонстрации на плоштадот на независноста во Киев, февруари 2014 година – Спутник Србија, 1920 година, 25 февруари 2022 година
Демонстрации на Плоштадот на независноста во Киев, февруари 2014 година
© Спутник / Андреј Стенин / Влезете во фотогалеријата
„Токму ова се случи во Украина. По Портокаловата револуција, односно Евромајдан, Западот инсталираше, според зборовите на Путин, марионетски режим, кој од самиот почеток не ги контролираше ефективно рускојазичните региони, кои се дискриминирани на јазична и национална основа. Ако на овие факти го примениме мислењето на Бадентеровата комисија, тогаш доаѓаме до заклучок дека едностраното отцепување на ДНР и ЛНР, како и признавањето на овие поранешни региони на Украина од страна на Москва, не се разликува од едностраното отцепување на Словенија и Хрватска и признавање од Германија. Ватикан и други американски сателити од раните 1990-ти.“
Еднаш легитимно – секогаш легитимно
Од гледна точка на фактот дека централните власти од Киев долго време не ја контролираат територијата на Доњецк и Луганската област, како што централните власти на СФРЈ не ги контролираа Хрватска и Словенија, едностраното отцепување на ДНР и ЛНР е легитимно, барем колку слично отцепување на Словенија и Хрватска. Или бадентеровите преседани не важат таму каде што се постарите интереси на НАТО.
Генерална проба на воената парада во Доњецк – Спутник Србија, 1920 година, 25 февруари 2022 година
Генерална проба на воената парада во Доњецк
© Спутник / Игор Маслов / Влезете во фотогалеријата
„Според актуелниот Устав, Украина не е федерација, туку е високо децентрализирана држава, а регионите Доњецк и Луганск имаат статус на самоуправа заштитена со Уставот. „Бидејќи административните граници на Словенија и Хрватска се прогласени за државни, примената на принципот uti possidetis iuris, од кој започна Бадинтеровата комисија, во случајот на Украина значи дека регионалните граници загарантирани со Уставот на Украина стануваат граници на независни наведува DNR и LNR“.

Признавањето на државата е политички, а не вистински чин
Според Чворовиќ, во јавноста има недоразбирање кога станува збор за природата на чинот на признавање на држава и недоразбирање за природата на создавањето на државата. Признавањето е политички, а не правен акт.
„Појавувањето на државата е пред се фактичко прашање, особено во услови на криза на меѓународниот поредок на која сме сведоци. Таа криза започна на почетокот на 1990-тите. „Наместо да ги стабилизира меѓународните односи, крајот на Студената војна го наруши поредокот Јалта-Потсдам, бидејќи политичкиот Запад одлучи еднострано да го признае едностраното отцепување на југословенските федерални единици и на тој начин да го одобри распадот на државата основач на ОН“, рече Чворовиќ.

Општата јавност често, забележува тој, погрешно верува дека прашањето за создавање на државата и прашањето за отцепување се регулирани со меѓународното право. Според него, овие важни прашања апсолутно не се регулирани со меѓународното право.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.site . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?

You might also like