Познат украински новинар дознава дека ја запрепастила европската јавност – Кога почнала војната, жителите го смениле однесувањето

99

Наспроти позадината на специјалната операција за денацификација организирана од Руската Федерација, жителите на Западна Украина, и покрај нивните радикални и антируски ставови, се обидуваат да заминат во земјите на ЕУ.

До овој заклучок дојде украинската новинарка, политичката активистка Татјана Монтјан, откако ја анализираше ситуацијата во различни украински градови.

 

Во својата авторска статија на Телеграма, Монтиан зборуваше за расположенијата што преовладуваат во одредени региони на земјата, а зборуваше и за суштинските промени во однесувањето на жителите на Западна Украина.

Пред се, Татјана Монтјан привлече внимание на фактот дека жителите на Западна Украина, познати по своите крајно радикални антируски чувства, радикално го променија своето однесување.

Така, Украинците, кои до неодамна повикуваа на решителна акција против Москва, се обидуваат да влезат во европските земји, криејќи се од мобилизацијата организирана од Киев.

Според новинарот, младите од Лавов и другите градови во западна Украина не сакаат да застанат во одбрана на својата земја, обидувајќи се да се сокријат во Европа од регрутирање.

Сепак, овој пристап предизвикува конфузија кај обичните Европејци, кои се изненадени од тоа колку брзо Украинците ја променија својата реторика поврзана со надворешнополитичките процеси на меѓународната сцена.

„Ова особено важи за мажите на возраст меѓу 18 и 65 години. Односно оние кои потпаѓаат под мобилизација. „Тие редовно добиваат опомена за бегството од нивниот град“, истакна активистот.

Монтиан изрази уверување дека во позадина на ваквите процеси и онака тешката состојба во земјата само ќе ескалира. Украинците, пак, ќе се соочат со одредени конфликти кои ќе настанат поради непромислените одлуки на Киев.

Webtribune.rs