ПРЕСВРТ НА ЛЕ ПЕН: АКО ПОБЕДАМ ФРАНЦИЈА ИЗЛАГА ОД НАТО

404

Кандидатката за претседател на Франција Марин Ле Пен изјави дека во случај да победи на претстојните избори ќе донесе одлука Франција да го напушти НАТО.

– Мораме слободно да ги застапуваме сопствените интереси, да излеземе од логиката на воените блокови. Затоа ќе се повлечеме од НАТО за да не бидеме повеќе вовлечени во туѓи конфликти- рече таа во обраќањето до нејзините поддржувачи.

Ле Пен вели и дека во случај на победа на изборите ќе предложи постојната Европска унија да се замени со Европска алијанса на народите.

– Во свет кој постојано планира нови студени војни, Франција треба да биде поставена така што сите ќе го слушнат нејзиниот силен и независен глас, меѓу другото, преку нејзиното дипломатско седиште во Советот за безбедност. Ќе ја реформираме ЕУ, ќе ја замениме со Европска алијанса на народите – додаде таа.

На собирот беа прикажани и видеа од говори на политичари од други земји, меѓу кои Австрија, Холандија, Италија и Португалија, кои ја поддржуваат кандидатурата на Ле Пен.

Медиумите потсетуваат дека нејзината кандидатура ја поддржа и унгарскиот премиер Виктор Орбан, пренесува МИА.

You might also like