Петков: Успеавме! Ќе продолжиме да купуваме руска нафта! Добиваме 2-годишно одложување за ембаргото

189

Премиерот увери дека кризата со жито нема да ја погоди Бугарија, бидејќи таа е голем извозник. Но, појасни дека поскапувањето ќе влијае и на нас

Премиерот Кирил Петков потврди дека Бугарија добила одложување на ембаргото за нафта кон Русија до крајот на 2024 година. При влегувањето во Европскиот совет, тој изјави:

„Она што беше договорено вчера напладне остана како текст, денеска ќе дојде генералниот заклучок во кој нема точни детали по земји, но во реалните договори кои ќе дојдат за два дена, Бугарија ќе има посебен став со отстапка. специјално за нас, до крајот на 2024 година. Ни овозможува да ја поправиме нашата рафинерија за да може да работи на друга нафта, но во реалноста ние остануваме единствената земја што има пристап до пристаниште, но во реалноста има отстапување“, рече тој.дописникот на Бугарското национално радио од Брисел.

 

 

Премиерот Кирил Петков увери дека кризата со жито нема да ја погоди Бугарија, бидејќи таа е голем извозник. Но, појасни дека поскапувањето ќе влијае и на нас.

„Ние сме на една од најдобрите позиции во Европа бидејќи сме голем извозник на жито. Вистината е дека повеќето земји го немаат овој луксуз. Оваа година се очекува да имаме седум милиони тони, а нашата потрошувачка е два. ќе бидеме решение за глобалното прашање и нема да има криза кај нас, проблемот секако од каде доаѓаме е што овие стоки се тргуваат на светските пазари, па најверојатно кај нас ќе се зголеми поскапувањето. како цена“.

Бугарија би можела да биде дел од одлуката за блокирање на житото во Украина, рече премиерот.

„Сега сите размислуваат за сини коридори – дали може да се извезува од пристаништата. Но, ако нема сини коридори, Бугарија е опција за решавање на овој чекор, а нашите европски партнери ни благодарат што сме подготвени. Вистинско пристаниште Варна , како што е. објавено по (посетата на – б.р.) Украина, можеби е едно од решенијата.