Бугарија е пред војна со Русија, затоа што тоа е волјата на САД. Што сака Америка, тоа ќе биде направено. Бугарија нема да може да го избегне овој товар.

Ваквото мислење во интервју за БНР го искажува геополитичкиот аналитичар доц.Валентин Вацев.

 

„Целата поента во културна и политичка смисла е да се испратат во Русија, да речеме дури и две баталјонски тактички групи, за Бугарите да можат да убиваат Руси, а Русите да убиваат Бугари. За  бугарско-руските односи конечно да прокрварат “.

Вацев е на мислење дека политичката задача на Бугарија е да  создаде влада и покрај се, со сите средства и по секоја цена , „која може да има какви било варијации во својот состав, но мора да биде редовна“.

„Затоа што од оваа влада се очекува да направи две работи –  да и објави војна на Русија како дел од НАТО и да објави редовна мобилизација , што сега знаеме дека нема да се случи – Бугарија нема регрутација со децении.

Широка, бесна и хистерична група за загревање на социолози и политиколози  секој ден им сугерира на Бугарите дека ако не се формира влада, ќе дојде крајот на светот, а следните блиски избори ќе бидат национална катастрофа, опиша Валентин Вацев. постизборната ситуација.

Според неговите зборови,  во ПП владее „атмосфера на запуштена градинка“ , „атмосфера на милениците на историјата, на кои американскиот амбасадор не им зборуваше цврсто“.

Првиот мандат на ГЕРБ најверојатно ќе биде неефикасен, во вториот мандат – „ПП ќе се однесува како пореметени деца“, а одлучувачки ќе биде третиот мандат, кој можеби е на Стефан Јанев, смета аналитичарот. За барањата на Јанев да нема црвени линии, тој истакна:

„Вие сте добредојдени,  ние сме платформа за дијалог – ова е нешто надвор од дијалогот, подготвеност да се формира влада по секоја цена , бидејќи тоа е задачата.

„Очекувам целосна победа на американската амбасада. Во последен момент ќе се формира влада, која ќе биде благословена како спас на Бугарија.  Обединета Европа денес воопшто не е толку едногласна по прашањето за ефективна воена акција против Русија и може да се подели . За Бугарија, единствениот корисен чекор за спасување живот е одбивањето да учествува во ефективни непријателства“, коментира Валентин Вацев.

„Бајден, надвор од неговата морбидна пропаганда, е поборник за деескалација. Бајден е тој што го спречува НАТО целосно да учествува во оваа војна денес.  Бајден не е јастреб, иако игра јастреб од време на време, тој е гулаб Бајден бидејќи тоа е последната пречка за транзицијата на војната, која де факто се одвива, во војна де јуре“, нагласува аналитичарот.

„Она што е ново за оваа војна во споредба со сите претходни војни е тоа што таканаречената магла на војната ја нема на бојното поле. Сега  борбите повеќе личат на шаховска  игра – и учесниците и сите гледачи гледаат што има на шаховската табла.  Ова е војна од нов тип. Ја снема маглата на војната, чадот од војната . Генералштабот лаже и тој што ќе направи најмногу потези победува. Шаховски тип на војна“.

Големиот удар на руските трупи ќе биде во правец Николаев-Одеса. Ова ќе се случи пред почетокот на зимата, прогнозира Валентин Вацев.

Русија не е помалку ефикасна од Украина во редовните непријателства. Русија е послаба во однос на медиумите , рече и Вацев.

„Не ме чуди фактот што Русија постојано ја губи пропагандата. Русија моментално е во војна со себе, не само со Украина. Проектирана на големиот историски и геополитички календар,  Русија е летото 1917 година. Февруарската  револуција веќе помина, Октомвриската револуција допрва доаѓа, таа не дојде “.

Оние кои сè сведуваат на личноста на Путин остануваат бескрајно трагично заблуди, смета Валентин Вацев.

„Тие  и Хитлер се бореа вака, со разбирање дека мораме да го победиме во сосема индивидуална, лична форма . Ова е политички инфантилизам“.