Украинскиот претседател Володимир Зеленски изјави дека вооружените сили на Украина ги добиле американските противвоздушни ракетни системи НАСАМС. Сепак, украинската армија засега тоа го негира. За причините и можните последици од ваквите испораки – во материјалот.

Батерија за Киев

Пентагон во август објави дека одлуката за системот за противвоздушна одбрана е веќе донесена. На крајот на месецот агенцијата објави дека тоа ќе го чини американскиот буџет 182 милиони долари.

Командата на воздухопловните сили на ВСУ прецизираше дека станува збор за две батерии НАСАМС: осум фрлачи, командно место и радар во секоја.

 

Мобилен норвешки противвоздушен ракетен систем НАСАМС

Во исто време, портпаролот на Пентагон, Пет Рајдер, минатата недела предупреди дека првите примероци нема да пристигнат веднаш – во рок од два месеци.

Според воениот експерт и политиколог Иван Коновалов, ваквите одложувања се симптоматични.

„Вооружените сили на Украина се снабдуваат со западно оружје, како што велат, „од тркалата“, а добавувачите не се однесуваат како што сака Киев. Само Белата куќа останува сигурен партнер на украинската влада“, рече тој.

Како „Бук“, но полошо

NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) е заеднички развој на норвешката компанија „Kongsberg“ и американскиот „Raytheon“ за замена на застарениот MIM-23.

Постојат три модификации. Вториот е во служба со норвешката армија од 2006 година, третиот од 2019 година.

Сè уште не е познато каква модификација ќе биде обезбедена на VSU. Но, дури и првата и втората модификација се страшно оружје.