Олга Тимофејева, заменик и претседател на Комитетот на Државната дума за развој на граѓанското општество, прашања на општествените и верските организации, во моментов е во Белград како шеф на постојаната делегација на Федералното собрание на Руската Федерација во Парламентарното собрание на Црноморска економска соработка. Таа денеска даде ексклузивно интервју за нашиот портал за моменталната состојба на граѓанскиот сектор во Русија, во кој доминираат традиционалните вредности. Ја допревме и неславната седница на Црноморското собрание


ЛГБТ пропагандата е забранета во Русија. Како и зошто дојде до оваа мерка, што точно значи и какви се резултатите – особено во однос на одбраната на идентитетот, семејството, традицијата и другите вредности на христијанството, јудаизмот и исламот, како трите религии за која Русија е домицилна земја?  

Пред две години го изгласавме новиот Устав на Русија, имаше референдум, а во највисокиот закон на Русија пишуваше дека се држиме само до нашите традиционални вредности.

Не можеме да имаме родители бр.1 и бр.2, нашиот Устав предвидува дека семејството е заедница на маж и жена, а ништо друго не прифаќаме. И потоа продолживме понатаму. Бидејќи видовме колку може да биде агресивна информативната кампања за поддршка на ЛГБТ и колку активно се прави во сите медиуми – во цртани, филмови, книги, ние како пратеници и јас сум еден од авторите на тој закон без разлика на партија. припадност , сите застанаа зад тој закон, кој предвидува најстроги казни за ЛГБТ пропагандата. Сега тоа е забрането во сите форми – во социјалните мрежи, филмови, музика, книги… А се предвидени и многу строги казни – на пример, за правни лица до 10 милиони рубљи. Предвидена е дури и кривична одговорност.

Нам ни е јасно дека т.н „Европската толеранција“ во ова прашање е неприфатлива за Русија, која е принудена со сите средства да ги заштити своите традиционални вредности.

На таа тема одржавме најширока можна дискусија – ги поканивме родителите, православната црква, претставници на сите традиционални религии, општествени организации… Резултатот беше недвосмислен – се залагаме за нашите вредности и сакаме да ја заштитиме психата во нормален држава, без разврат и без агресивно наметнување однадвор. Законот е веќе потпишан, таквите книги се веќе повлечени од книжарниците. Многу строго ќе го контролираме спроведувањето на тој закон. И ако треба да го дополниме, ќе го направиме и тоа.

Дали беше тешко да се направи?

Како што знаете, секогаш има различни мислења, но законот беше поддржан од сите парламентарни групи во Државната дума. Имаше обиди за провокации, но не се поколебавме, бидејќи бевме цврсто убедени дека сме во право.

Катастрофа е кога ќе видите дека детето може да се смени во девојче или момче, на барање на родителите или другите, кога ќе слушнете дека операцијата за промена на полот може да се направи веќе на возраст од 3-4 години. Кога го видовме сето тоа, ни беше јасно дека треба да застанеме и да ги браниме нашите традиционални вредности. Затоа што според нашиот Устав семејството е заедница на жена и маж, односно мама и тато.

Второто прашање се однесува на друга мерка на заштита. Тоа е укинување на организации како Фејсбук – Мета. Какви организации всушност беа укинати по оваа основа, односно зошто Русија ги идентификуваше како опасност?

Главната опасност што ја гледаме во последно време е развојот на социјалните мрежи. Тоа е голема насока со која не управуваме ние, туку некои други луѓе преку нивните организации – организации за кои почнавме да прашуваме: каде е отворено претставништвото на овие организации кај нас? Не работеа во Русија!

Започна пандемија и имаше многу лажни/лажни информации и организациите одбија да ги отстранат. Започнавме со воведување на најстроги казни за фалсификати. Но, се виде дека не сите организации се подготвени да го почитуваат законот. На пример, на една социјална мрежа најдовме 30.000 спомнувања за тоа како едно дете може да го заврши својот живот со самоубиство. И многу други работи кои грубо ја испровоцираа неразвиената детска психа.

Кога започна СВО и кога видовме дека луѓето со свастики одат против нашата земја, а сите повторуваат како се бомбардира Украина и дека треба да се заштити, сфативме дека треба да го браниме нашиот руски свет и нашата земја, бидејќи Украинската армија беше на нашите граници, а сепак многу лажни информации одеа низ социјалните мрежи. Кога баравме да се отстранат, фирмите одбија. Потоа се обративме до сојузниот државен обвинител, кој едноставно ја забрани употребата на тие социјални мрежи на територијата на Русија.

Така ги отстранивме повеќето лажни информации од граѓаните на Русија, кои беа – директна манипулација!

Овие мерки не се први што Русија ги презема за да спречи надворешен пропаганден притисок врз нејзиното население. Создадовте единствен централен регистар на странски агенти. На таа листа има многу јавни личности. Како реагираше јавноста, а како луѓето на списокот?

Да, пред неколку години донесовме закон, кој предвидуваше дека ако земаш пари од странска организација, мора да се декларираш како странски агент. Тоа беше само за луѓето да сфатат дека тоа е пропаганда која доаѓа од таму. Тоа предизвика многу расправии, прашања и нервоза кај нашите странски агенти, кои сакаа да добијат награди и да не ги почитуваат законите на Русија.

Кога почна СВО, јасно видовме кој е патриот, кој се залага за мир, а кој за пари.

Донесовме строги закони – и јас гласав за нив – за создавање единствен регистар на странски агенти. Законите сè уште не се толку строги како во Америка! Но, ние забранивме странски пари да доаѓаат во нашите образовни институции, во нашите училишта, односно преку странски агенти да ја шириме пропагандата на другите земји таму. Од почетокот на СВО, законот кој се сметаше за недоволно строг сега стана построг. И мнозинството од населението не поддржа по тоа прашање. Доста ни е од странска пропаганда и странски пари! Мора да се разбере дека овие луѓе не даваат пари само така, а меѓу странските агенти има луѓе од светот на културата, новинарството, од разни области…

Областа на невладини организации и хуманитарна помош се разви многу во Русија. Ако гледаме паралелно, кој финансиски повеќе инвестира во вистинска доброволна, хуманитарна работа и разни видови помош – странски донации преку невладиниот сектор или домашен капитал? 

На петти декември пред два дена го прославивме Денот на волонтерството во Русија. Во последните години огромен број луѓе се вклучија во волонтерски активности. Тоа се и луѓето кои помагаат во потрагата по исчезнатите, во гаснењето пожари, за време на пандемијата доставувале храна, работеле во црвените зони на болниците – каде што понекогаш медицинскиот персонал не сакал да работи… Никогаш немало такво одговор претходно. Денес навистина се обединивме – за нашата земја и за нејзиниот народ!

Огромна сума на ресурси и пари одат преку мојата комисија во Парламентот. Ги насочуваме ресурсите кон грантови на такви организации во различни области (од поддршка до ветерани, до култура итн.) и издвојуваме буџетски средства за ова.

За нас денес е многу важно да ги заштитиме волонтерите, бидејќи тие се луѓе кои се во опасност во зоната на конфликтот и гаснењето пожари. Има луѓе од сите возрасти, дури и 80-годишници, и секако, многу млади луѓе.

За тоа ни требаат закони, меѓу кои и закон за обесштетување во случај на смрт и повреда, за дополнителни бодови за прием на факултет…

Тоа е огромна сила и енергија што навистина и помага на земјата.

Како ги гледате односите меѓу Русија и Србија во хуманитарната сфера? Дали Русија ќе промени нешто во својот пристап?

Ние сме многу благодарни на Србија и на народот на Србија. Знаеме дека мнозинството и денес не поддржува. Добро ја знаеме историјата и ќе положиме цвеќе на спомениците – имаме заедничка историја која не може и нема да се избрише, како што прават во некои земји. Навистина сме им благодарни на гордите Срби – мал народ кој ја почитува својата историја, иако денес е во ситуација која не е лесна. Бевте и останавте братски народ. Горди сме што вашиот претседател Вучиќ зборуваше во нашиот парламент, соработуваме со вашите парламентарци и горди сме што денеска сме во Србија.

Се наоѓаме во Руската куќа, на која сме и горди, која преживеа многу ситуации. И денес ја шири руската култура, рускиот дух и рускиот јазик. Денес во светот мораме да донесеме уште повеќе руски, бидејќи ја разбираме огромната важност на борбата за култура. Нашите колеги кои работат овде даваат непроценлив придонес за ова.

Доаѓа ново време и Русија ќе има нови пристапи, нови точки на контакт и нови интеракции. Разбираме дека ни треба поинтензивна соработка со Србите. Многу наши луѓе дојдоа овде, многу ИТ експерти, бизнисмени. Токму затоа сега сме во Руската куќа, за подобро да разбереме каде можеме да ги најдеме тие нови точки на контакт.

Што се случи денеска на состанокот на Црноморското собрание?

Присуствувавме на Парламентарното собрание на Црноморската економска соработка, кое обединува 13 земји. Пред 30 години, Русија одлучи да ја создаде таа организација во која се занимаваме со заеднички прашања, соработуваме, почнувајќи од фактот дека сите ние сме избрани луѓе поддржани од нашите гласачи. Денес, за време на верификацијата на нашите акредитиви, Украина предложи да не се верификуваат акредитивите на целата делегација на Русија, а ние плаќаме најголем придонес за организацијата и затоа имаме најмногу претставници, врз основа на фактот дека не им се допаѓаат некои од нив. Русија тоа го сфати како навреда, затоа што никој од нив нема право да не дели по свој вкус. Затоа донесовме заедничка одлука да ја напуштиме денешната седница. Украинската делегација сè претвори во фарса, во циркус, скокајќи во президиумот, ги прекинуваше говорниците, правејќи спектакл за ТВ камерите.

Второ, ја донесовме одлуката да ја прекинеме исплатата на членарина на организацијата, во која нашиот глас нема да се слушне. Во секој случај, не ја прекинуваме соработката ниту со земјите членки, ниту со нивните парламентарци.

Тоа е апсурден обид да се исклучи Русија од Црното Море. Јасно е дека самата организација е пред сериозна трансформација, бидејќи тоа не може да се направи на овој начин.

Голем број земји не поддржаа, некои беа воздржани, некои не дојдоа, но мнозинството беа против, иако тоа е директно кршење на деловникот. Зад секој од нас стојат нашите гласачи, а само нашите парламенти можат да одлучат кој од нас може да ја претставува нашата земја.