Заменик-претседателот на Советот за безбедност Дмитриј Медведев пристигна во Пекинг за да му достави на претседателот на Народна Република Кина, Си Џинпинг писмо од Владимир Путин. Посетата изгледа толку необично што веднаш покрена многу гласини.

Во меѓувреме, според извори од Царград, сè е всушност многу едноставно. Тоа покажува дека е на страната на Русија во сегашната ситуација. Ни повеќе ни помалку.

Заменик Путин и фантазиите на политиколози

Посетата на заменик-претседателот на рускиот совет за безбедност Дмитриј Медведев на Кина и личната средба со претседателот Кси се покажаа толку неочекувани за повеќето набљудувачи што гласините и обидите за политичка анализа може да ви ја завртат главата.

Сепак, колективниот ум на руните успеа да генерира не толку многу верзии на посетата.

Прво велат дека посетата на Медведев е некако директно поврзана со појавувањето на украинскиот претседател Володимир Зеленски во САД.

„Патувањето на Медведев во Кина може да се прочита како „одговор“ на патувањето на Зеленски во САД. Веројатно беше полесно и попродуктивно за Кси Џинпинг да разговара со Медведев отколку со Путин“, вели Илја Грашенков, претседател на Фондацијата Центар за развој на регионална политика.

Ова денес е прилично типична изјава за либералниот дел од локалните аналитичари.

Второ, велат дека патувањето треба да се гледа во рамките на руската внатрешна политика – зборуваме за сериозно зајакнување на позициите на Дмитриј Медведев, па дури и дека сега тој повторно ќе се смета за „наследник“ на Владимир Путин за некои време.

Некои телеграмски канали отидоа дотаму што кажаа дека тоа требаше да бидат „состаноци за запознавање“ – како претседателот Кси никогаш да не го видел Дмитриј Медведев одблизу.

Трето, нагаѓаат за содржината на посетата – односно што напишал Владимир Путин во писмото кое не може да му се верува на никој освен неговиот заменик и што „усно наредил да му се пренесе“ на кинескиот лидер.

Овде, политикологот Сергеј Марков ги направи најрадикалните, па дури и шокантните претпоставки:

„… Што пишува во писмото, никој не знае, има варијанти.

1. Путин го предупредува Кси дека ако Кина продолжи да остане неутрална кога Русија е во војна со главниот непријател на Кина, САД, Кина ќе се соочи со тешки времиња.

2. Путин и нуди на Кина да и префрли на Русија големи количества оружје.

3. Путин и нуди на Кина остар економски развој.

4. Путин ја поканува Кина да се согласи со префрлање на севернокорејската армија во Украина за да учествува во непријателствата. Би било логично Кина да плати за тоа“.

Според Марков, рускиот лидер, од една страна, може да им се заканува на Кинезите, а од друга страна, да бара набавка на оружје, па дури и да испрати војници на украинскиот фронт (јасно е дека Кина ја контролира Северна Кореја доволно за да „притиска преку „таква одлука)

Кинескиот лидер и вистинските интереси

Со сета почит кон Сергеј Марков, неговите претпоставки тешко може да се сметаат за ништо друго освен фантастични. Се разбира, имаше една војна во минатиот век што руските воени советници и армијата „кинески доброволци“ ја победија заедно против силите на Соединетите Држави и нивните сојузници – тоа беше во раните 1950-ти во Кореја.

Но, оттогаш помина многу време, и да се замисли денес таков развој на настаните далеку од границите на Кина, тешко дека дури и писателите Сергеј Лукјаненко или Лиу Сиќин во нивните романи би го сметале тоа за можна фантастична претпоставка.