ВНИМАВАЈТЕ ШТО ПРИКЛУЧУВАТЕ ВО ПРОДОЛЖЕН КАБЕЛ: Еден уред може да направи голем проблем и да предизвика пожар

116

Апаратот што не треба да се приклучува во продолжен кабел често е главната причина за пожари.

Уред што не смее да се вклучи во продолжен кабел, Фото: Shutterstock

Студените денови со себе ја носат потребата од грејни тела кои ќе ги загреат нашите домови. Меѓутоа, често можеме да слушнеме апел да се грижиме како ги оставаме грејните елементи кога не сме дома.

Имено, голем број пожари настануваат поради неправилно ракување со грејните елементи, како и нивната состојба.

Задоволително, грејните тела се втората најчеста причина за пожари, што многумина од нас ги остава без коментар, со оглед на тоа што голем број од нас се греат со нивна помош. Кога греалките се користат неправилно, лесно можат да станат најлошиот кошмар на пожарникарите, пишува Крстарица .

Грејач
Фотографија на грејач : Shutterstock

Експертите забележуваат дека кога греалките се причина за пожари, тоа најчесто е предизвикано од употреба на продолжен кабел во кој е поврзан, бидејќи не секој продолжен кабел може да ја поддржи различната електрична моќност на уредите што се поврзани со него, и најчесто во исто време.

Ако сакате да избегнете катастрофа и пожар, придржувајте се до следниве правила кои можат да бидат многу корисни и дејствувајте превентивно:

Штекер

  • Никогаш не оставајте го грејачот вклучен без надзор.
  • Не спијте додека работи греалката.
  • Чувајте го грејачот на околу 1 метар подалеку од мебел, ќебиња, облека и завеси најмалку еден метар.
  • Наместо да прибегнувате кон опасни начини за загревање на вашиот дом, обрнете малку внимание на тоа да спречите температурата да излезе од вашиот дом. Земете лента за прозорци и врати или некои штитници за да ја задржите топлината и да не дува под вратата. Можете исто така да користите обвивка со меурчиња за да ги ставите на вашите прозорци.
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.site . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?

You might also like